Αρνητικές συνέπειες από την αύξηση του ΕΦΚΟΠ

Αρνητικές συνέπειες από την αύξηση του ΕΦΚΟΠ

Αρ. Πρωτ. 12075/24.06.2010

Προς Υπουργούς:

- Οικονομικών

- Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας


Κίνηση εντυπωσιασμού και όχι ουσίας μπορεί μόνο να χαρακτηριστεί η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει σε αιφνιδιαστική αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών (ΕΦΚΟΠ) κατά 30%, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωνε με δηλώσεις του ότι η αύξηση δεν θα ξεπερνά το 10%.

Η επιπλέον αύξηση των τιμών που σημειώνεται στα αλκοολούχα ποτά στη χώρα μας θα έχει τις αντίθετες προς τις αναμενόμενες επιπτώσεις στα έσοδα του κράτους. Σύμφωνα με την Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών μέσα σε χρονικό διάστημα 15 μηνών οι τιμές των ποτών έχουν υποστεί συνολικά αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 124%. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάθε περίοδο αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών (ΕΦΚΟΠ) μειώνονται οι πωλήσεις και οι καταναλωτές στρέφονται σε κατηγορίες που δεν φορολογούνται. Ήδη σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών οι πωλήσεις από το 2008 στο 2009 σημείωσαν μείωση της τάξης του 8,3%.

Χαρακτηριστικό των συνεπειών που έχουν σε μία κοινωνία αντίστοιχα μέτρα είναι το παράδειγμα της Ιρλανδίας, όπου μετά από μεγάλη αύξηση του ειδικού φόρου σημειώθηκε μεγάλη πτώση των πωλήσεων και έξαρση του λαθρεμπορίου αναγκάζοντας την ιρλανδική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μείωση του ειδικού φόρου στα ποτά κατά 20%.

Την ίδια στιγμή με τη δραματική αύξηση των τιμών των αλκοολούχων ποτών ελλοχεύει ο κίνδυνος της έξαρσης φαινομένων νοθείας και λαθρεμπορίου αλκοολούχων ποτών. Ενώ για άλλη μία φορά μέτρο της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πλήττει την τουριστική κίνηση της χώρας εάν αναλογιστεί κανείς ότι η χώρα μας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της μεσογείου (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος) έχει τον υψηλότερο ΕΦΚΟΠ γεγονός που εκτινάσσει το κόστος διασκέδασης των τουριστών και συνεπώς δεν επιλέγουν την χώρας μας, αλλά κάποια ανταγωνιστική χώρα της Μεσογείου. Στην Ελλάδα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης αλκοολούχων  ανά λίτρο άνυδρης αλκοόλης είναι 24,50 €, όταν στην Πορτογαλία που είναι η δεύτερη χώρα με υψηλότερο ΕΦΚΟΠ στη μεσόγειο είναι 10,01 €.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για νέα αύξηση του ΕΦΚΟΠ έχει αντίκτυπο και στην εγχώρια παραγωγή που καλύπτει σήμερα το 30% της ελληνικής αγοράς ποτών. Καθώς ο ΕΦΚΟΠ πρέπει να αποδίδεται 6 μήνες πριν την είσπραξη των χρημάτων από τις εταιρείες, το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων αυξάνεται σημαντικά, με πιθανή συνέπεια τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων και το οριστικό κλείσιμο των παραγωγών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα.

Η αύξηση του ΕΦΚΟΠ επηρεάζει μία ολόκληρη αλυσίδα εργαζομένων στη χώρας μας. Αφορά στον πρωτογενή τομέα των παραγωγών, ποτοποιείων, κάβων όπου απασχολούνται περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι, τον δευτερογενή τομέα απασχόλησης σε μπαρ, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης όπου απασχολούνται περισσότεροι από 400.000 εργαζόμενοι. Η μη βιωσιμότητα των συσχετιζόμενων επιχειρήσεων θα έχει ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα τη μείωση προσωπικού, την αύξηση της ανεργίας και τη συνεχή μείωση των εσόδων του κράτους από όλους τους προαναφερθέντες παράγοντες.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Για ποιους λόγους προχώρησε το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών σε δραματική αύξηση του ΕΦΚΟΠ παρά τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού για το αντίθετο;

- Ποια είναι τα στοιχεία που έχει μέχρι στιγμής στη διάθεσή του το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τα έσοδα που έχει επιφέρει στο κράτος η αύξηση του ΕΦΚΟΠ στο 30%; Έχει σημειωθεί η αναμενόμενη αύξηση των εσόδων που προσδοκούσε το Υπουργείο ή έχει σημειωθεί μείωση εσόδων;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στον κλάδο της ποτοποιίας στη χώρα μας που φαίνεται να πλήττεται από τα νέα φορολογικά μέτρα της Κυβέρνησης;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τη διενέργεια ελέγχων κατά της νοθείας και λαθρεμπορίου αλκοολούχων ποτών στη χώρα μας;

Απαντήσεις Υπουργείων